Regn & dimma i Porto

Under vintern, våren och hösten ger lågtryck från Atlanten ofta skyfall strax innanför kusten. Porto får i genomsnitt 1200 mm regn/år. Under sommaren bildas dimma över Atlantens kalla kustvatten. Under natten rullar dimman in i Porto och är ofta kvar i gryningen.

Douro skyddad av berg

Douro-regionen är omgiven av höga berg på tre sidor och därmed i stort sett skyddade från Atlanten. Douro-regionen kallas också ibland Tras-os-Montes, ”bakom bergen”. Serras de Alvão, Padrela och Bornes skyddar regionen från kalla vindar från norr. Granitmassivet Serra do Marão, 1400 meter högt, skyddar regionen från regnen västerifrån.

Nederbördsmängder i Douro

Nederbördskarta över Douro

Nederbördskarta över Douro.

Den genomsnittliga årsnederbörden i Douro varierar enormt. I Régua, västra delen, är den 950 mm. I Pinhão (2½ mil öst Régua), centrala delen, är den 650 mm. I Barca d’Alva (7 mil öst Pinhão), östra delen, är den 380 mm.

Säsongsvariationer

Nederbörden i Douro är starkt säsongsbetonad. På vintern och ibland våren är det vanligt med kraftiga regn. December och januari är de mest nederbördsrika månaderna. Sommaren är oftast en lång torrperiod, som ibland bryts av lokala åskväder. De oförutsägbara vädermönstren gör avkastningen oförutsägbara. Vinden kommer oftast från väst, men ibland blir den östlig. Om det händer på sommaren blir vädret ännu torrare och hetare. Händer det på vintern blir mycket kallare.

Temperaturer

Temperaturkarta över Douro

Temperaturkarta över Douro.

Den genomsnittliga dagstemperaturen en under året ökar inåt landet, åt öster. I Porto är den 14,4°C, i Régua (västra Douro-regionen) är den 15,5°C, i Pinhão (centrala Douro-regionen) är den 16,2°C och i Pocinho (östra Douro-regionen) är den 16,5°C. Alla dessa medeltemperaturer är tagna längs Dourofloden, där det är som varmast. Vid utkanterna av regionen, som ligger högre, kan den genomsnittliga dagstemperaturen under året ligga så lågt som 11,8°C. Dessa medelvärden döljer dock ytterligheterna. Under vintern faller temperaturen i Douro ofta under 0°C i den högre terrängen. Under sommaren kan den nå 50°C i de djupa dalarna i östra delarna av Douro-regionen.

Dimma & frost i Douro

Under vintern har det blivit vanligt med dimma i Douro. Fenomenet började efter att floden dämdes på 1970-talet. Sen vårfrost är inte ovanligt på högre höjder, vilket kan vara ett problem för vinstockarnas unga skott.

Mikroklimat

Med tanke på den förvridna terrängen finns det också stora skillnader i mikroklimat. Det kan till och med variera mycket inom en och samma terrass. Många större egendomar omfattar många olika exponeringar och höjdskillnader. Druvornas mognad och skördedatum kan därför variera så mycket tre veckor inom en egendom.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This