Douro kan naturligt delas in tre delregioner. Var och en har sin egen speciella klimat och producerar därför olika vinstilar.

Baixo Corgo – västra Douro

Baixo Corgo betyder nedanför Corgo. Trots det går inte östgränsen vid bifloden Corgo, som namnet antyder. Istället återfinns gränsen cirka 8 km uppströms Corgo, vid byn Covelinhas. Baixo Corgo är den västligaste och den mest lättillgängliga delregionen. Den är centrerad kring staden Régua där portvinshandeln först etablerade sig. Baixo Corgo:s totala ytan är 45 000 hektar, vilket gör den till den minsta delregionen. Men 31,3% av denna yta (14 100 hektar) är vinodlingar, vilket gör det till den mest intensivt uppodlade. Vinodlingarna ägs av 13 850 vinbönder, så den genomsnittliga vinegendomen är bara 1,02 hektar. Trots Serra do Marão:s skydd har Baixo Corgo något som liknar ett kustklimat. Det är den svalaste, nederbördsrikaste och mest produktiva av de tre delregionerna. Produktionen består till stor del av stora volymer lättare viner.

Cima Corgo – centala Douro

Cima Corgo betyder ovanför Corgo. Trots det går inte västgränsen vid bifloden Corgo som namnet antyder, se föregående stycke. Cima Corgo:s totala yta är 95 000 hektar och 21,89% av denna yta (20 800 hektar) är vinodlingar. Vinodlingarna ägs av 14 550 vinbönder, så den genomsnittliga vinegendomen är bara 1,43 hektar. Till skillnad från Baixo Corgo har Cima Corgo något som liknar ett kontinentalklimat. Cima Corgo är betydligt varmare, torrare och med mer stabilt väder än Baixo Corgo. De flesta större egendomarna i Cima Corgo finns på flodstränderna till Douro och dess bifloder Tedo, Távora, Torto, Pinhão och Tua. Vinerna från Cima Corgo utgör grunden för de mer högkvalitativa portvinerna. Och därför äger idag alla de stora portvinshusen vinodlingar i där.

Douro Superior – östra Douro

Douro Superior är den östligaste och mest svårtillgängliga delregionen. På grund av sin historiska isolering är Douro Superior en relativ nykomling till vinindustrin. Den totala ytan är 110 000 hektar, vilket gör Douro Superior till den största delregionen. Men bara 9,3% av denna yta (10 200 hektar) är vinodlingar, trots en betydande ökning de senaste åren. Vinodlingarna ägs av 6 500 vinbönder, så den genomsnittliga vinegendomen är bara 1,56 hektar. Klimatet i Douro Superior är verkligen kontinentalt till sin karaktär. Douro Superior är den varmaste och nederbördsfattigaste av de tre delregionerna. Extrema temperaturväxlingar och torka är vanligt. Många vinodlare använder sig därför av bevattning. Douro Superior producerar en del mycket bra och kraftiga viner.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This