På Caves Transmontanas görs Portugals bästa mousserande viner under namnet Vértice. Kvaliteten ligger på samma höga nivå som många bättre Champagnehus. Men så får Caves Transmontanas också ständigt internationella utmärkelser och erkännanden i internationell press.

Douro är känt för sitt varma klimat och för de portviner detta ger upphov till. Det kan tyckas märkligt att samma vinregion kan ge upphov till mousserande viner i internationell toppklass. Hemligheten ligger i den utvalda platsen, de utvalda druvsorterna och de innovativa människorna.

Lokala druvsorter från hög höjd

På högplatån kring den lilla staden Alijó i centrala Douro växer druvorna på 550 meters höjd och på granitjordar. Druvsorterna gouveio, malvasia fina, rabigato, viosinho, códega och touriga franca är de 6 lokala druvsorter som används och som har använts sedan starten 1989. Utöver dessa använder man idag även små mängder pinot noir och chardonnay. Eftersom Caves Transmontanas inte äger några vinodlingar, så har långtidskontrakt med lokala vinodlare knutits.

Vinframställning med champagne-metoden

Druvorna skördas tidigt, oftast kring månadsskiftet augusti september. Innan de pressas kyls druvorna ner till 8 grader. Musten från varje druvsort och odlingslott hanteras och jäser separat. Vinerna lagras därefter på sedan tidigare väl använda franska ekfat, för att genom viss kontrollerad oxidation ge ökad komplexitet. Från basvinerna blandas 6 olika cuvéer. Dessa genomgår sedan en andra jäsning på flaska, enligt den traditionella metoden (den så kallade Champagnemetoden). Efter jäsningen lagras vinerna 1,3 – 8 år på jästfällningen. Olika länge beroende på vin. Slutligen avlägsnas jästfällningen och flaskorna toppas upp. Totalt gör Caves Transmontanas 100.000 flaskor per år.

Vértice mousserande på lokala druvsorter

På lokala druvsorter görs fyra mousserande viner. Min personliga favorit är Vértice Gouveio som enbart görs på druvsorten gouveio och som lagras 7 år på jästfällningen. Fantastiskt bra är också Vértice Millésime som görs på druvsorterna gouveio, malvasia fina, rabigato, viosinho och touriga franca och som lagras 5 år på jästfällningen. Även standardvinet Vértice Cuvée är mycket bra. Det görs på druvsorterna gouveio, malvasia fina, rabigato, viosinho, códega och touriga franca och lagras 3 år på jästfällningen. Slutligen görs en bra mousserande rosé under namnet Vértice Rosé. Den görs på druvsorterna gouveio, malvasia fina och touriga franca, där den sistnämnda ger vinet dess färg. Vértice Rosé lagras drygt 1 år (16 månader) på jästfällningen.

Vértice mousserande på champagnedruvor

För att får större internationellt erkännande och bevisa sin enorma kompetens, så började Caves Transmontanas för ett antal år sedan gör mousserande vin på champagnedruvor. Idag görs mycket små mängder av en ren pinot noir och en ren chardonnay. Vértice Pinot Noir lagras 8 år och Vértice Chardonnay 5 år på jästfällningen.

Vértice rött & vitt

Utöver de mousserande vinerna görs även mindre mängder av ett stilla rött och ett stilla vitt vin. Det röda, Vértice Tinto Grande Reserva, görs på druvsorterna touriga franca, tempranillo och tinta barroca som odlas på 250 meters höjd i Tuadalen. Där är jordmånen skiffer. Det vita, Vértice Branco Grande Reserva, görs på druvsorterna gouveio och rabigato som odlas på 550 meters höjd runt Alijó. Precis som för de mousserande vinerna.

Caves Transmontanas – grundas på kärlek

Historien om Caves Transmontanas börjar egentligen redan i början på 1980-talet när vinproducenten João Carvalho Maia från Douro träffar en amerikanska och de blir kära. Efter en tid gifter de sig och delar sedan sin tid mellan Portugal och USA.

För att bredda sitt kunnande om vintillverkning väljer João att arbeta en säsong i Napa Valley i Kalifornien. Jobbet han får är hos Kaliforniens främsta producent av mousserande vin, Schramsberg. När det är dags för avlöning vill João inte ta emot några pengar. Han är ju bara där för att lära sig. Schramsbergs ägare, Jack Davies, blir mäkta förvånad och nyfiken på João. Herrarna blir goda vänner!

Caves Transmontanas föds

En tid senare åker Jack Davies till Portugal för att hälsa på João. Genast upptäcker Jack Portugals potential att göra mousserande vin. Frågan är bara vilken plats och vilka druvsorter som är bäst. För att ta reda på detta startas ett försöksarbete som tar drygt tre år. Schramsbergs vinmakare vinifierar små mängder druvor från olika platser och av olika sorter. Valet av plats faller slutligen på högplatån kring den lilla staden Alijó i centrala Douro. Det är så klart extra roligt för João att valet faller på hans hemmaregion. Företaget Caves Transmontanas grundas 1989.

Schramsberg lämnar Caves Transmontanas

År 1998 dör Jack Davies. Några år senare säljer hans familj sina aktier i Caves Transmontanas till de portugisiska investerare som varit med från start.

Vinmakaren Celso Pereira

Celso Pereira (se foto ovan) har varit med ända från första början. Som vinmakare på det lokala kooperativet Caves Riba-Tua e Pinhão hjälpte han Jack Davies med sina förstudier. När väl Caves Transmontanas grundades 1989 blev Celso chefsvinmakare. Han är mycket högutbildad, med bland annat flera olika doktorsexamen i Portugal och Bordeaux.

Vinmakaren Pedro Guedes

Pedro Guedes på Caves Transmontanas, Vértice
År 2002 anslöt sig Pedro Guedes till arbetslaget på Caves Transmontanas. Han hade då precis avslutat sin vinmarkarexamen. Pedro har därutöver en doktorsexamen i molekylär mikrobiologi från 2006.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This