Aneto är egentligen vinernas varumärke och inte namnet på denna producent. Men ingen känner till familjeföretaget Sobredos, ett fåtal känner till Francisco Montenegro som är mannen bakom detta företag och några fler känner till Aneto-vinerna. Men detta är nog en av Douro-regionens mest okända guldkorn, väl värd en helt annan uppmärksamhet. I mitt tycke gör vinmakargeniet Francisco Montenegro några av Portugals främsta viner.

Francisco Montenegro

Francisco Montenegro är utan tvekan ett av Portugals största vinmakargenier. Men han är tyvärr också en av de blygaste och mest anspråkslösa människor jag träffat i vinbranschen. Och Francisco hatar att marknadsföra sig själv och sina viner. Skulle han få välja skulle han helst spendera all sin tid i vinodlingarna och vineriet där han skapar underverk efter underverk. Francisco är en riktig konstnärssjäl och inget annat!

Quinta do Extremadouro

Aneto Quinta do Extremadouro

Quinta do Extremadouro

Familjen äger sedan flera generationer en egendom, Quinta do Extremadouro, i socknen Barrô i Douro-regionens sydvästra utkanter. Klimat här är bland de svalare i regionen, med sina tydliga influenser från Atlanten. Jordmånen avviker också, för här har man granitjordar. På Quinta do Extremadouro odlas nästan bara vita druvor, såsom semillon, gouveio, viosinho, arinto, rabigato, malvasia fina och cerceal. Men en mycket liten andel nyplanterad pinot noir finns också. Det är även här familjen har sitt vineri, som är nytt.

Vinodlingar i Tuadalen

De röda druvorna kommer från 7 hektar äldre vinodlingar i Sobradais och Malvêdos som familjen köpte på sig när verksamheten startades 2001. Klimatet här är kontinentalt och jordarna består av skiffer med fickor av lera. Druvsorterna som odlas här är touriga nacional, touriga franca, tempranillo, tinto cão och souzão. Trots lite ålder på vinodlingarna så odlas de olika druvsorterna separerade från varandra.

Vinmakningen

Alla druvor skördas förhand i 15 kiloslådor och passerar ett urvalsbord där dåliga exemplar sorteras bort. De vita druvorna pressas mjukt och musten jäser sedan under temperaturkontrollerade former på ståltankar och ekfat. De röda druvorna avstjälkas och krossas innan de fottrampas och jäser i öppna traditionella stenkar i granit, så kallade lagar. Fottrampningen görs två gånger om dagen under några dagars tid. Därefter överförs vinet till ståltankar. Lagringen av de röda vinerna sker på nya och använda franska ekfat i minst ett år.

Ständigt nya viner

Eftersom Francisco är en konstnär som hela tiden vill skapa nytt, så har han alltid nya projekt på gång. I skrivande stund består hans sortiment av 11 viner – 4 röda, 3 torra vita, 2 söta vita och 1 mousserande.

Kommentarer

2 Kommentarer

  1. Katharina Nyberg

    Vem är återförsäljare i Sverige?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This