Torka följt av kraftiga regn

20 månaders ovanligt torrt väder tog till sist slut i mars 2018. Tre månader med kraftiga regn komma att följa. Dessa avslutades med en mycket kraftig hagelstorm den 28 maj. Lokalt fick haglet katastrofala följder för vinodlarna, med en helt utslagen skörd. I centrala delarna av Douro regnade det 90 mm på två timmar.

Problem med erosion och blomning

Tre månader med kraftigt regnande har medfört stora problem med erosion utmed Douros branta bergssidor. En hel del blomknoppar och blommor tog också skada.

Försenad skörd

Den regniga våren var också ovanligt sval, vilket försenade blomningen tre veckor och druvornas färgning två veckor. Förseningen hängde sedan i hela skördeperioden.

Het höst

Som tur var bör juli på normal värme. Augusti-oktober blev på gott och ont ovanligt varmt. Detta ledde för det mesta till att druvorna mognade bra, men i vissa fall blev det för varmt och druvorna blev ”utbrända”.

Mycket liten men kvalitativ skörd

Det totala avkastningen är 2018 extremt låg, 25-40 % lägre än normalt. Kvaliteten på både douroviner och portviner är dock utmärkt. Men vi kan nog räkna med prishöjningar på vinerna från 2018.

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This