Touriga nacional ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar mogna björnbär, lakrits, viol, bergamott och rosmarin. Touriga nacional ger hög syra, höga tanniner och potentiellt mycket hög alkohol.

Odlingsområde

Touriga nacional odlas huvudsakligen i Douro och Dão, men finns idag i hela landet. Utanför Portugal odlas den huvudsakligen i Priorat (Spanien), Australien, Nya Zeeland och Kalifornien. Men mindre odlingar av touriga nacional finns också i Argentina, Brasilien, Sydafrika, Washington State och Virginia.

Odlingsyta

Touriga nacional odlas på 12394 hektar (2016) i Portugal. Trenden är att odlingsytan ökar.

Ursprung

Den härstammar troligen från Dão-regionen. Där vet man att den odlades intensivt under 1800-talet. Och där har den fler kloner än någon annanstans. Dessutom sägs det att den fått sitt namn då den härstammar från byn Tourigo i Dão (väster om Tondela). Ibland hittar man touriga nacional under synonymen preto mortágua och i Dão finns också en stad som heter Mortágua. Så mycket pekar på att Dão är ursprungsregionen.

Släktskap

DNA-analyser gör gällande att touriga nacional är en av föräldrarna till touriga franca och touriga femea. Och det finns troligtvis ett nära släktskap med rufete också.

Svårodlad

Druvsorten lider av sitt överskott på växkraft och sin extrema känslighet för svalt och fuktigt väder under blomningen. Avkastningen är därför bara måttlig och mycket varierande.

Historia i Douro

Sedan slutet av 1700-talet hyllas druvsorten i Douro. Men efter vinlusens härjningar i slutet på 1800-talet tappar den mark väsentligt. Anledningen är främst bristen på lämplig rotstam, vilket ökar känsligheten för dålig fruktsättning. Eftersom den redan ger låg avkastning, så blir rotstocksproblematiken dödsstöten. I slutet av 1970-talet är den nästan utrotad och svarar för endast 0,1 % av Douros vinodlingar. Vändpunkten kommer på 1980-talet. Flera forskningsprojekt under 1970-talet utnämner touriga nacional till en av de mest kvalitativa druvsorterna i Douro. Tillsammans med ökad avkastning, på grund av klonurval, blir den därför kommersiellt intressant igen.

Synonymer

mortágua, preto mortágua, touriga, touriga fina, tourigo, tourigo antiguo, tourigo do Dão

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This