Touriga franca ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar mullbär, rosor och örter. Den ger medelhög syra, medelhöga tanniner och potentiellt medelhög alkohol.

Odlingsområde

Touriga franca odlas huvudsakligen i Douro.

Odlingsyta

Den odlas på 15407 hektar (2016) i Portugal. Trenden är att odlingsytan ökar i Portugal.

Ursprung

Trots sitt namn har inte touriga franca sitt ursprung i Frankrike. Allting pekar på att den har sitt ursprung i Douro-regionen. Den ena föräldern, marufo, odlas traditionellt i både Douro och Spanien. Den andra föräldern touriga nacional odlas däremot bara traditionellt i Douro. Dessutom visar de genetiska studierna på ett nära släktskap med tinta barroca, som också odlas traditionellt i Douro.

Släktskap

DNA-analyser som gjordes 2011 visar att touriga franca är en korsning mellan touriga nacional och marufo. Med tanke på dess låga genetiska mångfald och att den inte nämns i skrift förrän 1880, är korsningen troligtvis relativt ny.

Lättodlad

Detta är en tålig druvsort som gillar värme. Den är mycket motståndskraftig mot sjukdomar och har en jämn avkastning. För hög avkastning eller för svala lägen ger dock låga sockernivåer. Och de kompakta klasarna angrips lättare av gråröta.

Många namnbyten

Det första namnet på denna druvsort var troligtvis tinta da franca. Därefter blev det tinta francesa. Från 1940-talet till 2000 hade den namnet touriga francesa. Och från 2000 har den hetat touriga franca.

Synonymer

albino de souza, touriga, touriga frances, touriga francesa, tourigo, tourigo francês

Kommentarer

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This