Aragonez ger viner med mycket kraftiga aromer som liknar plommon, katrinplommon, svarta körsbär, hallon, björnbär, mullbär, blommor, svartpeppar och kryddor. Druvsorten ger låg syra, medelhöga tanniner och potentiellt hög alkohol.

Odlingsområde

Aragonez odlas huvudsakligen i Douro, Alentejo och Dão, men finns idag i hela landet. Utanför Portugal odlas den huvudsakligen i sitt hemland Spanien, under namnet tempranillo. Men mindre odlingar finns också i Argentina, Australien och Kalifornien.

Odlingsyta

Aragonez odlas på 18133 hektar (2016) i Portugal. Trenden är att odlingsytan ökar i Portugal.

Ursprung

Både historiska omnämningar och DNA-analyser tyder på att tempranillo har sitt ursprung i provinserna La Rioja och Navarra. Första regionen i Portugal att odla tempranillo var Alentejo. Där går den fortfarande under namnet aragonez. Ett namn som kommer från det medeltida kungariket Aragón i nordöstra Spanien. Tempranillo nådde med största sannolikhet Douro i början av 1800-talet. De första odlingarna var troligtvis på Quinta do Roriz, därav fick den det regionala namnet tinta roriz.

Släktskap

Aragonez är nära släkt med druvsorten albillo mayor.

Dålig kvalitet vanligt

Namnet tempranillo kommer från det spanska ordet temprano som betyder tidigt. Det syftar troligen på att druvorna mognar tidigt. Tempranillo är en lättodlad druvsort, vilket gjort den populär bland vinodlare. Klart bäst kvalitet fås från svala lägen och vid lägre avkastning. I Douro är tyvärr mycket av tempranillon odlad i varma lägen. Dessutom får den mycket lätt för hög avkastning. Dålig kvalitet är därför vanligt. Endast svala år med naturligt låg avkastning brukar vara riktigt bra.

Synonymer

aragón, aragones, tempranillo, tinta roriz

Kommentarer

2 Kommentarer

 1. Ann-Christin Lindberg

  Tack för jätte bra info. Var just på Madeira och fick lite tips på portugisisk mat från ditt inlägg, även om maten är annorlunda så är det ändå influenser från Portugal.

  Svara
  • Fredrik Åkerman

   Hej Ann-Christin! Kul att mina inlägg kommer till användning. Mvh, Fredrik

   Svara

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Få pdf med Portugals 22 viktigaste druvsorter

Pdf:en är helt gratis och skickas via e-post. Den innehåller druvnamn, vilka karaktärer druvsorten ger vinet och vilken eller vilka regioner den är vanlig i.

Jag har nu skickat ett e-brev till dig med pdf:en.

Pin It on Pinterest

Share This