Luis Seabra arbetar som vinmakare sedan år 2000. Han börjar som konsulterande vinmakare. Men 2004 får Luis Seabra en tjänst som chefsvinmakare hos portvinshuset Niepoort. Där stannar han fram till slutet av 2012, det vill säga i 9 år. Nu är Luis trött på att bara göra vin åt andra. Han vill vara helt fri att skapa viner och göra det under egen etikett. Sedan 2013 satsar han därför allt på sitt egna företag Luis Seabra Vinhos.

Vinerna från Luis Seabra

Luis Seabra:s första egna vin är Granito Cru Alvarinho från Melgaço i norra Vinho Verde. Många med Luis tycker att alvarinho är Portugals bästa vita druva och att den bästa alvarinhon kommer från Melgaço. Därefter har Luis tagit fram tre viner från Douro, två vita och fem röda. Och snart ska han också börja producera vin i Dão.

 

 

Kan inte springa ifrån en bra vinodling

När jag frågar honom varför han inte fokuserar sig på en vinregion så beskriver han sig som ”ett barn i godisaffären”. När Luis ser en en fantastisk vinodling känner han instinktivt att han bara måste göra ett vin därifrån. Eller som han själv uttrycker det: ”Man kan inte springa ifrån en bra vinodling.”

Arrenderar vinodlingar och köper druvor

Luis Seabra äger inte några egna vinodlingar. Antingen arrenderar han vinodlingar eller köper druvor från vinodlare han känt länge. Men Luis långsiktiga mål är att köpa loss de vinodlingar han gör sina viner ifrån idag. Men än så länge har han inte råd med det.

Höghöjdsodlingar med gamla vinstockar

Luis Seabra arbetar oftast med höghöjdsodlingar. I Douro ligger alla vinodlingar på 400-700 meters höjd, vilket är ett ovanligt fokus. Utöver detta älskar Luis gamla vinodlingar. Därför är de flesta vinodlingarna äldre än 30 år och flera är upp åt 80-100 år gamla. Luis menar att de äldre vinodlingarna ger mycket bättre viner, främst i form av ökad komplexitet. De äldre vinodlingarna innehåller oftast ett stort antal druvsorter, som inte går att separera i tillverkningsprocessen. Därför ser Luis på en vinodling som de flesta ser på en druvsort, med sin speciella karaktär.

Ekologisk vinodling så långt som möjligt

Luis Seabra föredrar naturliga och miljövänliga viner, där ingreppen i tillverkningsprocessen varit så få som möjligt. Anledningen är att sådana viner speglar odlingsplatsen tydligare och oftast får högre kvalitet. Därför ställer Luis om alla vinodlingar han arrenderar till ekologiska. Men eftersom han inte äger vinodlingarna kan han inte certifiera dem. För att få tillräckligt med druvor till sin vinproduktion behöver Luis också köpa druvor. De är tyvärr inte ekologiska. Men han försöker i alla fall övertala vinodlarna att sluta använda ogräsmedel. De är nämligen värst.

Bara vildjäst – inget tillsätts

Luis Seabra pressar de vita druvorna direkt. Därefter går musten till jäsning. De röda druvorna avstjälkar Luis inte, då han vill ha den extra struktur stjälkarna bidrar med. All druvmust jäser med hjälp av naturlig vildjäst, så ingen jäst tillsätts.

Luis älskar träfat – men inte nya

Samtliga viner lagrar Luis därefter på träfat en längre tid, 1-2 år. Han älskar nämligen den kontrollerade oxidationen, de rundare tanninerna, den ökade komplexiteten och de stabilare mer lagringsbara vinerna som fatlagringen ger. Luis använder bara begagnade träfat. Detta då han vill lyfta fram de karaktärer som odlingsplatsen och jordmånen ger. Den dominanta karaktären av nya ekfat skulle bara vara ivägen. För de röda vinerna och för den vita alvarinhon (Granito Cru) sker den malolaktisk jäsningen på ekfaten. Övriga viner, de vita från Douro, genomgår ingen malolaktisk jäsning.

Ingen kylstabilisering och mycket lite svavel

Innan buteljering får samtliga viner vila två vintrar i ståltankar. Ett mildare alternativ till den vanligt förekommande kylstabiliseringen. Men det leder också till att vinerna kan få kristaller i flaskan. De är dock naturliga och helt ofarliga. Vid buteljering tillsätter Luis en mycket liten mängd svavel. Han är rädd för att vinerna annars inte överlever den transport och hantering de utsätts för innan de når slutkonsumenterna.

Friska, eleganta med jordmånen i flaskan

Luis Seabra:s viner är den raka motsatsen mot de som är mest populära idag. Sötma och alkohol är lätt att tycka om och de ger alltid ett attraktivt första intryck. Speciellt när du provar dem utan mat. Men viner är först och främst en måltidsdryck. Och dricker du vin till mat så är det syran och tanninerna som är det viktiga, inte alkoholen och sötman. Luis tycker dessutom att man ska kunna lagra viner. Därför gör han friska och eleganta viner som tydligt speglar odlingsplatsen och jordmånen. Luis vill ha en fruktprofil som är mer åt röda frukter än svarta eller torkade frukter. Med denna stil blir också alkoholen oftast lägre. För Luis Douroviner innebär det cirka 12,5 %, istället för cirka 14,5 % som är normalt. På grund av att Luis söker denna stil så föredrar han, till skillnad från de flesta andra, svalare år framför varmare. Till exempel är han väldigt förtjust i 2014.

Vinnamn efter jordmån

Eftersom jordmånen är viktig för Luis så får också vinerna namn därefter. Från skifferrika Douro börjar vinnamnen med ordet ”Xisto” som betyder just skiffer. Från granitrika Vinho Verde börjar vinnamnet med ordet ”Granito” som betyder granit. Tre av vinerna har fått tillägget Cru, som betyder rå. Luis vill nämligen förmedla att hans viner är rena, råa och ärliga.

Granito Cru Alvarinho

Det vita vinet Granito Cru Alvarinho gör Luis på den vita druvan alvarinho, till 100 procent. Druvorna kommer från tre vinodlingar utanför byn Paderne i vindistriktet Melgaço i norra delen av vinregionen Vinho Verde. De mer än 25-åriga vinstockarna växer på granitjordar. Alkohol jäsning, malolaktisk jäsning och lagring sker på stora, 1000-2000 liter, gamla använda fat av östeuropeisk ek. Luis lagrar vinet 12 månader på jästfällningen, men utan omrörning. Han producerar runt 3800 liter av detta vin.

Xisto Ilimitado Branco

Det vita vinet Xisto Ilimitado Branco gör Luis på de vita druvorna rabigato (50 %), síria (20 %), gouveio (15 %), viosinho (10 %) och övriga (5 %). Druvorna kommer från ett flertal små vinodlingar runt byn Meda i östra Douro (Douro Superior). De 35-60-åriga vinstockarna växer på skifferjordar med granitinslag, på 500-600 meters höjd. Xisto Ilimitado betyder ”skiffer utan gräns”. Alkohol jäsning och lagring sker på gamla använda franska ekfat, 228-500 liters. Luis lagrar vinet 12 månader på jästfällningen, men utan omrörning. Han producerar runt 7000 liter av detta vin.

Xisto Cru Branco

Det vita vinet Xisto Cru Branco gör Luis på de vita druvorna rabigato (70 %), síria, gouveio, viosinho och donzelinho branco. Druvorna kommer från två små vinodlingar runt byn Meda i östra Douro (Douro Superior). De över 80-åriga vinstockarna växer på skifferjordar med granitinslag, på 650-700 meters höjd. Alkohol jäsning och lagring sker på gamla använda franska ekfat, 228 liters. Luis lagrar vinet 12 månader på jästfällningen, men utan omrörning. Han producerar runt 3900 liter av detta vin.

Xisto Ilimitado Tinto

Det röda vinet Xisto Ilimitado Tinto gör Luis på röda druvor från fyra små vinodlingar i centrala Douro (Cima Corgo). Två odlingar vid byn Ervedosa do Douro och två vid byn Cotas. De 30-60-åriga vinstockarna växer på jordar av gul skiffer, på 400-550 meters höjd. Xisto Ilimitado betyder ”skiffer utan gräns”. Luis krossar 70 procent av druvorna och jäser dem på ståltankar med 25 dagars skalurlakning. Övriga 30 procent fottrampar han i öppna stenkar (lagar), med totalt 8 dagars skalurlakning. Båda vinerna lagrar Luis därefter ett år på gamla använda franska ekfat. Han producerar runt 7000 liter av detta vin.

Årgång 2015 är ”defekt” enligt myndigheterna

Portvinsinstitutet har inte godkänt Xisto Ilimitado Tinto 2015. Därför får vinet inte kallas Dourovin, utan bara bordsvin. Så här motiverar portvinsinstitutet sitt beslut: ”Vinet har inga egenskaper som motsvarar regionens viner och det presenterar en icke-karaktäriserbar defekt.” Luis har frågat många som provat vinet om det hittar defekten, men än så länge har ingen lyckats. Inte jag heller! Om hög kvalitet är en defekt, så är det nog det portvinsinstitutet syftar på.

Xisto Cru Tinto

Det röda vinet Xisto Cru Tinto gör Luis på de röda druvorna rufete, touriga franca, tinta carvalha, alicante bouchet, donzelinho tinto, malvazia preta, med flera. Druvorna kommer från två små vinodlingar i centrala Douro (Cima Corgo), en utanför byn Covas do Douro och en utanför byn Ervedosa do Douro. De över 80-åriga vinstockarna växer på jordar av jordar av blå skiffer, på 400-570 meters höjd. De två vinodlingarna vinifierierar Luis var för sig. Alkoholjäsningen sker i stora öppna gamla portvinsträfat, 3500 liters, med 34 dagars skalurlakning. Vinet från Covas-odlingen genomgår malolaktisk jäsning och lagring på 350 liters ekfat, medan vinet från Ervedosa-odlingen genomgår malolaktisk jäsning och lagring på 228 liters ekfat. Totalt lagrar Luis vinerna 22 månader på de gamla använda franska ekfaten. Han producerar runt 3700 liter av detta vin.

Indie Xisto Tinto

Det röda vinet Indie Xisto Tinto gör Luis på de röda druvorna tempranillo, touriga franca, trincadeira, rufete, tinta barroca, med flera. Druvorna kommer från en enda liten vinodling utanför staden Alijó i centrala Douro (Cima Corgo), på 580 meters höjd. De 70-åriga vinstockarna växer på en jord av blå skiffer. Eftersom den blåa skiffern är hård växer stockarna mer vertikalt och tanninerna är därför lite kantiga. Druvorna fottrampar Luis i öppna stenkar (lagar), med totalt 10 dagars skalurlakning. Vinet lagrar han därefter 22 månader på gamla använda franska ekfat, 225 liters. Luis producerar runt 1700 liter av detta vin.

Exporterar det mesta

Trots att Luis är en mycket liten vinproducent, så går det mesta på export (ca 80 %). Hittills exporterar han till USA, Kanada, Spanien, Frankrike, Cypern, Belgien, Holland, Norge, Danmark och Sverige. I Sverige är det Pompette Dryckeshandel som är vinimportör.

Pressen hyllar Luis

Nationell och internationell press verkar inte kunna sluta hylla Luis viner. År 2016 blev Luis också en av fyra nominerade till årets vinmakare i Portugal.

Framtiden – växa lite, men bara lite

Passionen att göra högkvalitativa och personliga viner är det som driver Luis. Hans mål är att verksamheten ska växa lite till, så att han kan leva på den. Luis vill dock inte växa för mycket, då han själv vill kunna ha kontroll över alla delar av verksamheten. Meningen är inte att tjäna mycket pengar, utan att följa sitt hjärta och ha roligt.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Pin It on Pinterest

Share This